Dins del contingut de l’assignatura que imparteixo de Tècniques d’Il·lustració del 4rt. curs del Grau de Disseny d’Eina, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, durant el primer semestre del curs 2015-2016 els estudiants han desenvolupat dues intervencions murals en dos espais diferents a Barcelona. Aquests són gestionats per l’Associació Rebobinart (www.rebobinart.com).
Les intervencions s’han realitzat per 28 alumnes que han treballat conjuntament per crear i consensuar dues propostes.

Muralisme en una assignatura de tècniques d’il·lustració?
Sí: el treball d’intervenció mural comporta que l’alumne realitzi un treball similar al de la creació d’una imatge per un suport convencional, però amb valors afegits:

  • un treball conceptual sobre l’entorn
  • una extensió del desenvolupament processual abans i després de la realització de la il·lustració: prèviament, amb la representació eficaç de l’espai físic i, posteriorment, amb la visualització i projectualització de la il·lustració dins de l’espai d’intervenció.

La contextualització en l’espai públic comporta treballar amb condicionants específics: l’obra tindrà una visibilitat segura i integrada en el paisatge quotidià dels veïns. Això obliga a considerar quins valors es volen transmetre visualment i el nivell d’interacció que es pretén assolir amb els vianants i l’entorn. Alhora, durant el procés de realització es produeix una relació amb les persones del carrer, que sovint expressen d’una manera molt directa la seva opinió.
La necessitat de que l’obra pugui ser considerada i valorada pels futurs usuaris abans de la realització física, obliga als estudiants a realitzar una projectualització.

A l’hora de la realització, traspassar la imatge projectada a un format de grans dimensions implicarà l’ús d’unes eines i una tècnica adients, fent que l’estudiant s’endinsi en territoris més enllà de les habituals de la seva zona de confort; això posarà de manifest la importància de l’encert de la tria d’una tècnica adequada per a cada situació.

Espais d’intervenció
Es realitzen dues intervencions en dos espais de característiques diferents:

  • Citystop. Rambla Guipúscoa, 174 (antic solar de Cobega).
    És un gran pàrquing envoltat de murs pintats per diferents artistes dins del projecte BigWaalls (murals de gran format). Es reserva una zona per ser intervinguda amb el tema “Autocaravanes”, proposat per la gestió del centre. És un espai privat que permet un accés lliure controlat, amb una superfície de 36 x 4 m. Es consensua amb el grup treballar amb la fussió de les propostes d’Ariadna Castro i Maria Fallada.

01_espai_citiystop 01b_citystop_proces 02_citystop_acabat 03_citystop_acabat

  • Mur privat en l’espai públic. Rambla de Prim, 96
    Mur  en una vorera porxada completament accessible des del carrer, en una zona cèntrica de la Rambla de Prim. Ocupa una superfície de 22 x 2,4 m. de paret llisa entre les portes d’accés a dos establiments comercials. Es consensua amb el grup treballar amb una imatge de Francesc Muntada.

10_rambla_prim 11_rambla_prim 12_rambla_prim_eina 13_rambla_prim_eina 14_rambla_prim_eina